Het bedrijf

Lederfabriek Gebr. van Esch 50 jaar.
In 1963 begonnen de drie broers Rien, Jan en Kees van Esch hun eigen lederfabriekje. Tinus van Esch, hun vader, was naast grondwerker leerlooier van beroep. Hij werkte bij Vromans en langer geleden een half jaar bij Verschuren.
Toch kozen zijn drie zoons aanvankelijk niet het beroep van hun vader. Rien begon als boerenknecht, Jan als bloemist en Kees werd timmerman. Later ging Rien als eerste zich bezighouden met het looien van leder. Ook Kees en Jan hebben daarna toch voor het looiersberoep gekozen, eerst bij Verschuren en daarna bij Vromans.
Op een gegeven moment begonnen ze alle drie samen in de avonduren in een schuurtje achter het huis voor zichzelf met de productie van beschermingsleder onder het motto 'wat Vromans kan kunnen wij ook'.
De eerste tijd bleven ze nog wel overdag in loondienst werken, daarna werd het voor halve dagen en toen lederfabriek Verschuren ermee stopte, zijn ze voltijds zelfstandige lederfabrikanten geworden.
Het zijn harde werkers geweest, lange dagen maken en aanpakken tot zaterdagmiddag. Zondags nog de administratie doen en daarna even tijd voor ontspanning, een biertje in het café van Van Onzenoord. Op erg hete zomerdagen ging men na het werk vaak zwemmen. Na afloop toog het gezelschap naar café Janus Vugs.
Al gauw ontdekte de gemeente Loon op Zand dat er achter de woningen in de Bergstraat een fabriekje was gebouwd, zonder vergunning nog wel.
Ondernemen is mooi, maar vergunningen moeten er zijn. Het fabriekje moest worden afgebroken. Gelukkig trad de gemeente niet al te streng op en kregen ze de tijd om een ander stuk grond te kopen en een nieuwe grotere fabriek neer te zetten, ja ondernemend waren ze, die drie broers.
De zaken gingen goed, er kwamen nieuwe machines, er werd personeel aangenomen. In 1970 volgde weer een uitbreiding en daarna de inschrijving bij de Kamer van Koophandel onder de naam Lederfabriek Gebroeders van Esch B.V.

Hier enkele foto's van vroeger.
In 1976 kwam tiny ( zoon van Rien ) in het bedrijf werken, enkele jaren daarna kwam er een ommezwaai in de productie. Naast asa leder voor handschoenen en schorten werd een finishafdeling ingericht. De productie van gefinishte lederwarensplit was geboren en is naderhand uitgebouwd
In 1982 kwam Marjo ( zoon van Kees ) in het bedrijf werken, hij ging samen met Rien in het nathuis werken waar hij het vak van voren af aan leerde.
Medio 1988 kwam ook Will ( zoon van Jan ) in het bedrijf werken en ging de commerciële kant en het magazijn behartigen.
1998 hebben Rien, Jan en Kees het stokje overgedragen aan de volgende generatie: Tiny, Marjo en Will. En ook die weten van aanpakken. Nu, na een halve eeuw, is het bedrijf aan de Bergstraat nog altijd springlevend.
De fabriek hebben we steeds verder gemoderniseerd qua machinepark. De gedachte was niet groter worden qua personeel maar wel moderner. Met dezelfde mensen meer productie kunnen maken en dat tegen lagere kosten.